Inspiration

Hvad rører sig, hvad hitter?

Vi poster løbende nyt om, hvad der inspirerer os, og hvad vi finder spændende lige nu – i Aarhus, på nettet og i verden. Det kan være nørdet, det kan være cool, det kan være hvad-som-helst. 


 
Skærmbillede 2017-02-28 kl. 13.47.54.png

Kvartlivskrise!

Måske er det lidt misvisende at skrive om kvartlivs-kriser her på vores inspirationsside. Men vi kan ikke lade være, for vi mener, at det er en sindssygt vigtig tendens i tiden, som vi skal blive bedre til at håndtere - både hos FL og som samfund generelt. 

Kvartlivs-krisen er beskrevet som den eksistentielle krise, der rammer mange unge midt i tyverne. En krise, der kan opleves som en knugen i brystet, når man ikke kan give meningsfulde svar på: Hvem er jeg, hvad skal jeg blive, er jeg i gang med det rigtige og hvad er meningen med det hele? 

Derfor vil vi også i løbet af året sætte fokus på det meningsfulde liv, og hvordan vi kan bruge kulturen til at arbejde med dette. Vi tror på, at vi skal finde modsvar til præstationskulturen i uddannelsessystemet og turde se hinanden i øjnene og drømme! Vil du være med? Så slå på tråden. 

Læs mere om kvartlivs-krisen her og om at “turde drømme om en tid, hvor alle de ting, jeg godt kan lide at lave, ikke føles som skyldsprovokerende overspringshandlinger, i det langsigtede projekt som er min tilværelse”.


Tænker du også sushi, tamagochi og pokémon, når du skal beskrive Japan?

Det gjorde vi i hvert fald, indtil vores hus-dj Malte åbnede skattekisten op til et nyt univers af musik!

Den japanske musikscene viser sig nemlig at have utallige prominente artister, særligt indenfor klassisk musik, ambient og disco. Ikke de genrer, der normalt bliver spillet mest i de danske radioer, hvilket måske kan forklare hvorfor meget af musikken er relativt ukendt for os. Men vi er blevet blæst bagover af den japanske lyd og grover derudad hurtigere end du kan sige MAKOTO MATUSHITA (det er kunstneren bag en af favoritterne på listen!)

Så spring med på bølgen og tjek dit første lille hjørne af den japanske musikverden ud. Malte har samlet en “godt og blandet”-kasse til dig rent genremæssigt, men der er i de fleste numre en gennemtrængende melankoli - eller lyd af vinter, om man vil! God fornøjelse! 


Acceleration.png

Acceleration

Alt går hurtigere og hurtigere. Selvom chefen netop er importeret fra København, og har bemærket at tempoet på både cykelstier og fortorve i Aarhus er lavere, så går verden hurtigere i dag, end nogensinde før. Fart ligger i vores DNA; vi hedder Frontløberne, fordi vi gerne vil være dem, der tør gå forrest. Men vi skal gøre det på en meningsfuld måde. En måde der giver ressonans (genklang) i os, fordi vores formål er klart. Vi skal ikke køre på med at gøre ting "fordi vi skal" en hel uge og så slappe af i weekenden - vi skal have meningen ind i hverdagen. Den tyske sociolog Hartmut Rosa har leveret et lidt nørdet, men spændende interview til Zetland om netop dét - læs det her. 

"Du er nødt til at løbe hurtigere, for blot at blive, hvor du er" - Hartmut Rosa. 

Organizing

Som det så fint hedder på amerikansk. Hvordan samler vi folk omkring os? Hvordan samler vi folk omkring en sag, og skaber samfundsforandring fra neden? Kan vi skabe en bevægelse, som går ud over vores organisation? 

Modellen er opbygget i tre faser, hvor tanken er, at man i stedet for at have en traditionel forening med en bestyrelse og en formand i toppen, arbejder med fortællinger.

Når vi arbejder med frivillige, arbejder vi også med motivation. Måske har vi ikke altid en helt klar idé om, hvorfor vi engagerer os i ting, men der er et eller andet i os, der gør, at vi gør det.

Grundpillen i organizing-bevægelsen er, at lederskab bygger på et indre behov. - Hvorfor er jeg engageret i Frontløberne? Hvad er det jeg gerne vil forandre? Hvad gør mig glad? Spørgsmål som disse kan bringe os tættere på vores egen fortælling om vores engagement. 

Derefter kommer den fælles fortælling: Hvad er det for en fortælling projektet vi engagerer os i har? Hvad tænder os ved idéen om det? Er det fællesskabet? At skabe liv? At gøre andre glade?
Svarene kan være forskellige, men de henvender sig altid til en grundidé med det projekt vi deltager i. 

Sidst, men ikke mindst, skal der være en brændende platform. Hvorfor er det LIGE NU, det her er vigtigt? Hvorfor skal vi gå i gang nu, og ikke i morgen? Hvad er det i tiden, der gør, at vores projekt mangler og vi skal gå i gang?
Kan du svare på det, så har du en stærk platform for startskuddet til at motivere andre i dit engagementet. 

Forvirret? Hør med her, når en af teoriens grand old men, Marshall Ganz, forklarer konceptet nærmere - og forstå hvorfor David godt kan vinde over Goliath. 

 

 
Skærmbillede 2017-01-23 kl. 13.29.32.png

 
hackschooling.jpg

School Hacking

Der er noget spændende, der er ved at ske. Samtidig med at politikerne i årevis har talt om formel uddannelse som vejen frem for vores samfund, så er en række ressourcestærke unge begyndt at gå andre veje og tage sagen i egen hånd. Kigger vi i Frontløbernes historiebøger finder vi noget af det samme, da unge i slut-firserne startede de unge Frontløbere med at gøre det selv. Bl.a. i projektet Mouse House som udviklede IT-uddannelsen Space Invaders og nok mest kendt KaosPiloterne, som også startede med unge der havde fået praksis-erfaringer med projektledelse og ønskede at professionalisere ungdommens projektmager-kompetencer. Og så lavede de en uddannelse.

Men det, der er interessant ved school hacking, er, at de unge ikke organiserer sig, men kører individuelt med teknologien i hånden og et projektdrive, der kan give dem en alternativ indgang til arbejdsmarkedet. Nogle af de unge vil kalde det en moderne mesterlære, hvor de sætter sig selv i centrum og bruger mange mestre, mens andre vægter praksiserfaringen højt og bliver frontløbere på teknologi, som endnu ikke er udbredt i uddannelsessystemet.

Læs mere om fænomenet i en god introduktionstekst fra FremtidsFabrik her eller se den amerikanske frontløber på bevægelsen Logan LaPlante på video her


Afrikanske toner

Den sidste tid har tonerne fra Afrika, nærmere bestemt Nigeria i 80´erne, flydt ud gennem højttalerne i vores små kontorer i Aarhus Sydhavn. I 80'erne kom der en masse boogie/funk inspireret musik derfra, som er kendetegnet ved t skævt og sjovt touch som inspirer til smil og dans.

Vores erfaring er dog, at man godt kan blive lidt træt i hovedet af de mange skæve og skingre toner - så lyt i små doser! Af samme grund er vi nu tager lidt mod øst og har ramt Etiopien, hvor der er tradition for lidt mere lettilgængelig musik. Helt perfekt til arbejdspladsen, med en rar, frisk og inspirerende lyd - for sådan nogle blege nordeuropæere som os!

Vores hus-DJ Malte fremhæver gruppen Admas, som i 1984 kom med et helt magisk album, der hedder ’Sons Of Ethiopia'. For de mere velbevandrede i afrikansk musik vil man finde en del paralleller til den noget mere kendte etiopier Mulatu Astatke, som også er et lyd værd.

Inspireret til mere nigeriansk 80´er lyd? Tjek vores Maltes youtube-playliste ud her

 

 

GENSTART OG SPRINt!

Hvad gør man, når man som leder føler, at ens organisation ikke er skarp nok på at løfte sit formål? Hos Ungdommens Røde Kors ledelsen valgt en radikal og modig løsningsmodel. De har trykket på genstart-knappen. Derfor har de lukket ned for kommunikationen til omverden i tre måneder for at finde ud af, hvordan de kan gøre tingene anderledes. Vi følger spændt med i, hvad der kommer ud af processen. Læs begrundelsen her. 

Hos Frontløberne er vi selv i gang med en proces med at finde ud af hvilken retning vi skal løbe i, i fremtiden. Derfor vil vi gå i gang med at prøve koncepter af, der skal give os svar på; hvordan vi skal arbejde, hvad vi skal tilbyde, hvad vi skal lave og hvem vi skal gøre det med. Til at finde ud af dette har vi dog valgt ikke at trykke genstart og bruge 3 måneder på en intern proces. Vi vender i stedet blikket udad og prøver koncepter af.

Google har for nyligt sat fokus på hvordan man kan lave en SPRINT i sin projektudvikling og komme fra idé til færdigt projekt på 5 dage. Idéen bag henholdsvis SPRINT og Frontløberne kunne jo nærmest ikke stemme bedre overens, så selvom vi ikke kommer til at SPRINTE ligesom Google foreslår, så lader vi os inspirere af deres metode og laver en Frontløber-tester-periode.

Vi begynder d. 1. februar hvor vi bliver fuldt hold på kontoret. Hvor vi præcis ender, skal vi nok opdatere om senere - og dele vores med dig her på siden!