Inspiration

Hvad rører sig?

Vi poster løbende nyt om, hvad der inspirerer os, og hvad vi finder spændende lige nu – i Aarhus, på nettet og i verden. Det kan være nørdet, det kan være skørt, det kan være hvad-som-helst.


Når rødderne giver tilbage 

download.jpeg

Frontløberne må ikke være nostalgiske. Sådan sagde jeg (Torben) for nyligt til en journaliststuderende, der var forbi Frontløberne. Men efter at have tænkt lidt over det, så tror jeg hellere jeg må tilføje; men det må frontløbere gerne. En fin lille nuance, der er kommet til mig, efter at vi har haft besøg af to ud af de tre stiftere af Frontløberne de seneste par måneder; Thomas Heide og Uffe Elbæk. For selvom vi skal kigge fremad mod nye horisonter og ikke svælge i fortiden, når vi laver projekter, så er der ikke noget mere skønt end at få besøg af tidligere frontløbere, der har været en del af huset igennem tiden. Og ikke mindst, at de stadig gerne vil bidrage med det, de kan - uden at have noget for, på vores vegne.

Når vi får besøg af gamle frontløbere, bliver vi nemlig husket på, at er blevet sat så mange fine aftryk i verden med afsæt i de projekter, der er lavet gennem tiden i huset. Ikke bare mens de er sket, men også i mange år efter. Derfor er der ikke noget skønnere, end når der kommer gamle frontløbere og gerne vil give lidt tilbage, selvom det er mange år siden de har været i huset. Det giver ekstra brændstof til nye projekter!


VerdensmålenE!

Verdensmål

For lidt over en måned siden var jeg (Torben) i Singapore til UNLEASH LAB 2018. Det var en international begivenhed, hvor 1000 unge fra hele verden blev samlet for at arbejde med de 17 mål for en bæredygtig fremtid. Personligt har jeg været en smule skeptisk omkring verdensmålene, men jeg må indrømme at jeg er blevet inspireret på turen. 

Ikke fordi, der ikke stadig er virksomheder som bruger verdensmålene til at vaske hænder i, og klistrer dem på eksisterende indsatser som er so-so bæredygtige. Men fordi jeg i Singapore oplevede en international ungdomsgeneration, der havde fået et fælles pejlemærke og hvor vi kunne kigge hinanden i øjnene, prøve at arbejde sammen om et konkret projekt koblet til målene, og tage hjem med en tro på, at der er 999 unge over resten af verden, der hver dag har de samme pejlemærker for fremtidens omstilling til et mere bæredygtigt samfund. Mindst! 

Derfor kan jeg kun anbefale at give verdensmålene et kig og blive inspireret af, at verdenslederne faktisk har formået at være ambitiøse på verdens vegne! Også selvom det kan føles som om, at de hver eneste dag sylter selvsamme planets mål. Så går det i den rigtige retning; men det kræver, vi alle tager fat og skubber på! Så lad os sammen få sat nogle fede bæredygtighedsprojekter i søen - hellere i dag end.i morgen! 

Giv verdensmålene et kig her!


100% er 100%!

På den sidste dag iskolde dag i februar åbnede vi dørene til vores første Styr På'ed arrangement. Med sommerfugle i maven glædede vi os til at se, hvor mange der mon dukkede op, og om der var efterspørgsel på, at lade det kreative netværk mødes på tværs. Heldigvis mødte der 30 seje unge op, fra små og store projekter, som hørte på erfaringer fra Muskelsvindsfonden (dem med Grøn Koncert) og vores lokale helte fra VINKaarhus og det turkise telt. En af de pointer der virkeligt har sat sig fast, kom fra Ole fra Muskelsvindsfonden, der fortalte om deres princip: 100% er 100%! Det betyder, at grundregel nummer ét for de frivillige er, at alle yder 100% - og så er det ikke så vigtigt, hvordan de 100% ser ud. Nogle byder ind socialt, fx fordi de sidder i kørestol, mens andre er hammer gode til at bære fustager og tage fat. Men begge dele har lige meget værdi, så længe man yder det man kan. Princippet er enormt simpelt, og sidder her dagen efter stadig i os som en god refleksion om, hvordan man skaber en kultur, der rummer forskelle og accept af hinanden.

Så glem outputtet og kig mere på inputtet - på den måde bliver det en sjovere, rarere og helt sikkert også en bedre afvikling af dine frivillige events. Helt 100%! 

 
guarantee100.jpg

Podcast: Den Kreative Forretning

Et cykelstyrt og en mild hjernerystelse til følge, har ikke gjort starten på 2018 let for lederen her på Frontløberne. Men intet er så skidt, det ikke er godt for noget. For mindre skærmtid betyder flere bøger og tid til at gå på opdagelse efter nye lytteoplevelser. Derfor var det også perfekt timing, at den tidligere Frontløber og KaosPilot Signe Sylvester netop har udgivet sine første podcasts om at lave en kreativ forretning og leve drømmen om et liv med kreativiteten i centrum. Signe har tidligere været en del af Mejlgade for Mangfoldighed-crewet og er siden flyttet til København for at åbne kunstnerplatformen Artoteket. Podcasten er formidlet i et let tilgængeligt sprog med små øvelser du kan lave efter lytningen. Så en stor frontløber-anbefaling herfra og god lyttelyst! 


Farvel og tak 2017

21752455_1562874007104652_4232654821977659345_n.jpg

Kulturåret går på held, og sikke et år det har været. Der har hver eneste uge været mange kulturarrangementer at holde øje med, både de store med internationale besøg og de mere lokale. Et fællestræk for mange af byens kulturaktører, har været mod, noget der måske plejer at være en mangelvare i Aarhus og i det jyske i det hele taget. Det virker som om at flere har fået en fornyet og forstærket tro på at udleve deres drømme, tage chancer og mod til at tænke stort.

Det samme har været gældende for vores projektkontor. Vi turde tro på vækstlaget i Aarhus, os selv og vores samarbejdspartnere, specielt synligt ved årets store succes Rethink Activism Folkefestival - det har været enormt lærerigt!

Heldigvis er året dog ikke slut endnu, og her er 6 anbefalinger til hvad du kan bruge din december på.

6. dec. Syrien fra et anarkistisk perspektiv - Oplæg i UKH´s Bogcafe
Basel Hamana er flygtet fra Syrien til Østjylland og fortæller sin historie og kommer ind på hvad der er sket i Syrien. Få en introduktion til det politiske system i det moderne Syrien.

8. dec. 2. Årsudstilling på Det Jyske Kunstakademi
2. årgang på Det Jyske Kunstakademi udstiller i december, mød otte unge lokale kunstnere til ferniseringen 8. dec.

9. dec. Aarhus 2017 Finale
Denne dag, er der en lang række arrangementer bl.a. 75 koncerter rundt omkring i byen. Vi fremhæver de events hvor nogle af husets aktører er involveret.

Det Turkise Telt holder arrangementet Reflections i Kunsthal Aarhus, et eksperiment hvor de har parret de tre kunstnergrupper Blue Foundation, Orhan Özgür Turan & Maher Mahmoud og pigekoret Nordsang, de arbejder i dagene op til frem mod en samlet lyd som vil blive præsenteret over to koncerter.


Favorite Things og Jazz & Venner er gået sammen om at skabe indhold og hygge til A-huset ved Institut For (X), her kan du opleve koncert med den aarhusianske instrumentalgruppe Athletic Progression, samt musik af dj´s: DJ Universe, Hans Solo og Malte Sanggaard.

15. dec. Frontløbernes jul
Inden vi går på juleferie hos Frontløberne, inviterer vi til julehygge med æbleskiver, glögg og en musikquiz som vi glæder os meget til!

26. dec. Homecoming på Cafe Drudenfuss
Cafe Drudenfuss og Favorite Things er gået sammen om den årlige jule-homecoming-fest, en aften i gensynets tegn, hvor alle eksil-aarhusianerne kommer hjem til dans og cocktails.

Når det så er sagt, så er 2018 et mindst lige så vigtigt år for det aarhusianske kulturliv, vi skal vise omverdenen at Aarhus 2017 ikke var en happening, men en støtteklods til den grundsten vores forgængere har lagt, det er nu vi skal være kontinuerlige, modige, selvsikre og kæmpe videre for at støtte hinanden og vækstlaget. Vi skal vise at der nu er lagt et fundament for en summende kulturby de næste mange mange år.


HVORDAN BLIVER VI BEDRE TIL AT ARBEJDE MED PRES?

Det spurgte vi os selv om, da vi midt i planlægningen af Rethink Activism festivalen oplevede, at flere af de frivillige på vores team reagerede på det pres, der var sat om omkring festivalen. Vi havde nemlig sat barren rigtig højt for vores ambitioner: 250 arrangementer, 10.000 deltagere og 750 aktivister var målet af engagere. Tal, der kan få selv en rutineret festivalarrangør til at blive forpustet. 

2017-10-30 15.42.34.jpg

Efter en god snak på kontoret, kom vi til at spørge os selv: Hvorfor gør vi egentligt det her? Er vi kommet til at tale vores overordnede målsætninger for festivalen op på en forkert måde? Er vi kommet til at fokusere på de kvantitative mål, i stedet for de kvalitative, som jo var hele vores motivation for at lave festivalen? Svaret var et klart og rungende: JA. Vi havde været lidt for optaget af at se ud som en succes på papiret, i stedet for at være det i hjertet. Derfor indkaldte vi hele vores frivilligteam til en snak om vores HVORFOR.

Det kom der nogle målsætninger ud af, som vi her på kontoret stadig har hængende, fordi de giver så meget mening for os, at huske på. 
 

Målene for festivalen var: 

↝ At vi har det sjovt og hyggeligt.

↝ At vi bygger venskaber, relationer og netværk.

↝ At vi skaber liv på Sydhavnen.

↝ At vi lærer byen at kende og er med til at skabe det lokalmiljø som vi er en del af.

↝ At vi har en platform at tænke anderledes i.

↝ At vi starter en samtale om aktivisme og sætter fokus på alle de inspirerende mennesker der gør noget.


Små bobler af ægte utopier!

Utopier bliver ofte brugt som et skældsord, hvis en person drømmer lidt for højt om et anderledes samfund. Men hvorfor egentligt? Utopier er helt nødvendige for at kunne forestille sig et anderledes samfund. Hvad ville Tesla være uden utopien om et samfund uden fossile brændstoffer? Eller hvad med utopien om, at alle kunne have en dims i lommen, der kunne sætte hele verden i kontakt med hinanden? Ja det sker faktisk, at det, nogle tror er "urealistisk dagdrømmeri” bliver til virkelighed på ganske få år.

Men utopier, der er verdensomspændende og livsforandrende for os alle, opstår trods alt ikke hver dag. Men der er stadig håb, for store forandringer kan også ske i det små. Den amerikanske sociolog Erik Olin Wright har nemlig introduceret begrebet ‘Real Utopias’, som kort fortalt går ud på, at hvis man ser det kapitalistiske system som en stor sø med en masse liv i, så er det de store fisk der dominerer midten af søen. Men inde i kanten af søen, inde bag sivene, kan der opstå små oaser, som fungerer efter de små fisks præmisser – altså utopiske lommer af noget ‘andet’.

Olin Wright drømmer godt nok om flere små kooperativer og socialistiske oaser. Men tweaker man begrebet og tager det væk fra den økonomiske teori, så kan begrebet også være brugbart til at forstå, hvordan der i byer kan skabes lommer af nytænkende måder at være sammen på. Sagt på en anden måde, kan ægte utopier forstås som små “lommer i samfundet”, der fungerer efter nogle andre præmisser end resten.

Eksempler på ægte utopier kan være de mange ungdomshuse rundt i landet, hvor unge mødes i et rum, der ikke er defineret af konkurrence om gode karakterer, men i stedet skal løfte et kulturelt projekt i fællesskab. Eller på Institut for (X) her i Aarhus, hvor unge, kreative kan være med til at skabe et minisamfund baseret på ganske få regler om engagement og god stil, hvor man ikke køber en grund til sin container, men udover husleje også byder ind med engagement som betaling for at måtte være med.

De ægte utopier er altså de små oaser i hverdagslivet, hvor vi kan få smagsprøver på en anden type samfund, som kan være inspiration, der kan tages med ud, når vi igen træder ud af de små siv i, og ind i den store sø af hverdagsliv igen.

Hør mere om Erik Olin Wrigts teori i videoen.


TheOatmealExposure.png

kreativitetens værdi - er promovering valuta?

De fleste folk inde for det kreative felt ved, hvor stor en udfordring det kan være, at blive anerkendt for deres hårde arbejde, særligt i begyndelsen. Når man er usikker på værdien af sit produkt, er det desværre nemt at blive spist af med begreber som "promovering og erfaring" - hvilket slet ikke er dårlige ting! Men hvordan kommer man videre og bliver mere sikker på sine talenter?

Jake Parker er en amerikansk illustrator, som har arbejdet inde for film, tegneserie- og billedebøger de sidste 15 år og stiller hér ovenstående problemstillinger op i en tankevækkende, ærlig og ikke mindst kreativ(!) video som du bør tjekke ud lige her.


PETCHA KUCHA

Hvor meget kan man egentligt nå at sige på 6 minutter og 40 sekunder? Ret meget, viser det sig. Pecha Kucha er japansk og betyder egentligt "snik snak". Men siden det første gang blev brugt som format i Japan i 2003 har det spredt sig som en steppebrand over hele verden, og er nu blevet et populært format for at give små smagsprøver på forskellige emner. Frontløberne havde forleden besøg af Pecha Kucha Aarhus, hvor der blev fortalt indsigter og finurligheder om bl.a. hvaler, ølsmagning og tøhø-oplevelser. Tjek videoen for et eksempel på hvordan det fungerer - leveret af local hero, Ulrik Myrtue. 


Skærmbillede 2017-02-28 kl. 13.47.54.png

Kvartlivskrise!

Måske er det lidt misvisende at skrive om kvartlivs-kriser her på vores inspirationsside. Men vi kan ikke lade være, for vi mener, at det er en sindssygt vigtig tendens i tiden, som vi skal blive bedre til at håndtere - både hos FL og som samfund generelt. 

Kvartlivs-krisen er beskrevet som den eksistentielle krise, der rammer mange unge midt i tyverne. En krise, der kan opleves som en knugen i brystet, når man ikke kan give meningsfulde svar på: Hvem er jeg, hvad skal jeg blive, er jeg i gang med det rigtige og hvad er meningen med det hele? 

Derfor vil vi også i løbet af året sætte fokus på det meningsfulde liv, og hvordan vi kan bruge kulturen til at arbejde med dette. Vi tror på, at vi skal finde modsvar til præstationskulturen i uddannelsessystemet og turde se hinanden i øjnene og drømme! Vil du være med? Så slå på tråden. 

Læs mere om kvartlivs-krisen her og om at “turde drømme om en tid, hvor alle de ting, jeg godt kan lide at lave, ikke føles som skyldsprovokerende overspringshandlinger, i det langsigtede projekt som er min tilværelse”.


Tænker du også sushi, tamagochi og pokémon, når du skal beskrive Japan?

Det gjorde vi i hvert fald, indtil vores hus-dj Malte åbnede skattekisten op til et nyt univers af musik!

Den japanske musikscene viser sig nemlig at have utallige prominente artister, særligt indenfor klassisk musik, ambient og disco. Ikke de genrer, der normalt bliver spillet mest i de danske radioer, hvilket måske kan forklare hvorfor meget af musikken er relativt ukendt for os. Men vi er blevet blæst bagover af den japanske lyd og grover derudad hurtigere end du kan sige MAKOTO MATUSHITA (det er kunstneren bag en af favoritterne på listen!)

Så spring med på bølgen og tjek dit første lille hjørne af den japanske musikverden ud. Malte har samlet en “godt og blandet”-kasse til dig rent genremæssigt, men der er i de fleste numre en gennemtrængende melankoli - eller lyd af vinter, om man vil! God fornøjelse! 


Acceleration.png

Acceleration

Alt går hurtigere og hurtigere. Selvom chefen netop er importeret fra København, og har bemærket at tempoet på både cykelstier og fortorve i Aarhus er lavere, så går verden hurtigere i dag, end nogensinde før. Fart ligger i vores DNA; vi hedder Frontløberne, fordi vi gerne vil være dem, der tør gå forrest. Men vi skal gøre det på en meningsfuld måde. En måde der giver ressonans (genklang) i os, fordi vores formål er klart. Vi skal ikke køre på med at gøre ting "fordi vi skal" en hel uge og så slappe af i weekenden - vi skal have meningen ind i hverdagen. Den tyske sociolog Hartmut Rosa har leveret et lidt nørdet, men spændende interview til Zetland om netop dét - læs det her. 

"Du er nødt til at løbe hurtigere, for blot at blive, hvor du er" - Hartmut Rosa.


Organizing

Som det så fint hedder på amerikansk. Hvordan samler vi folk omkring os? Hvordan samler vi folk omkring en sag, og skaber samfundsforandring fra neden? Kan vi skabe en bevægelse, som går ud over vores organisation? 

Modellen er opbygget i tre faser, hvor tanken er, at man i stedet for at have en traditionel forening med en bestyrelse og en formand i toppen, arbejder med fortællinger.

Når vi arbejder med frivillige, arbejder vi også med motivation. Måske har vi ikke altid en helt klar idé om, hvorfor vi engagerer os i ting, men der er et eller andet i os, der gør, at vi gør det.

Grundpillen i organizing-bevægelsen er, at lederskab bygger på et indre behov. - Hvorfor er jeg engageret i Frontløberne? Hvad er det jeg gerne vil forandre? Hvad gør mig glad? Spørgsmål som disse kan bringe os tættere på vores egen fortælling om vores engagement. 

Derefter kommer den fælles fortælling: Hvad er det for en fortælling projektet vi engagerer os i har? Hvad tænder os ved idéen om det? Er det fællesskabet? At skabe liv? At gøre andre glade?
Svarene kan være forskellige, men de henvender sig altid til en grundidé med det projekt vi deltager i. 

Sidst, men ikke mindst, skal der være en brændende platform. Hvorfor er det LIGE NU, det her er vigtigt? Hvorfor skal vi gå i gang nu, og ikke i morgen? Hvad er det i tiden, der gør, at vores projekt mangler og vi skal gå i gang?
Kan du svare på det, så har du en stærk platform for startskuddet til at motivere andre i dit engagementet. 

Forvirret? Hør med her, når en af teoriens grand old men, Marshall Ganz, forklarer konceptet nærmere - og forstå hvorfor David godt kan vinde over Goliath. 

 

 
Skærmbillede 2017-01-23 kl. 13.29.32.png

 
hackschooling.jpg

School Hacking

Der er noget spændende, der er ved at ske. Samtidig med at politikerne i årevis har talt om formel uddannelse som vejen frem for vores samfund, så er en række ressourcestærke unge begyndt at gå andre veje og tage sagen i egen hånd. Kigger vi i Frontløbernes historiebøger finder vi noget af det samme, da unge i slut-firserne startede de unge Frontløbere med at gøre det selv. Bl.a. i projektet Mouse House som udviklede IT-uddannelsen Space Invaders og nok mest kendt KaosPiloterne, som også startede med unge der havde fået praksis-erfaringer med projektledelse og ønskede at professionalisere ungdommens projektmager-kompetencer. Og så lavede de en uddannelse.

Men det, der er interessant ved school hacking, er, at de unge ikke organiserer sig, men kører individuelt med teknologien i hånden og et projektdrive, der kan give dem en alternativ indgang til arbejdsmarkedet. Nogle af de unge vil kalde det en moderne mesterlære, hvor de sætter sig selv i centrum og bruger mange mestre, mens andre vægter praksiserfaringen højt og bliver frontløbere på teknologi, som endnu ikke er udbredt i uddannelsessystemet.

Læs mere om fænomenet i en god introduktionstekst fra FremtidsFabrik her eller se den amerikanske frontløber på bevægelsen Logan LaPlante på video her


Afrikanske toner

Den sidste tid har tonerne fra Afrika, nærmere bestemt Nigeria i 80´erne, flydt ud gennem højttalerne i vores små kontorer i Aarhus Sydhavn. I 80'erne kom der en masse boogie/funk inspireret musik derfra, som er kendetegnet ved t skævt og sjovt touch som inspirer til smil og dans.

Vores erfaring er dog, at man godt kan blive lidt træt i hovedet af de mange skæve og skingre toner - så lyt i små doser! Af samme grund er vi nu tager lidt mod øst og har ramt Etiopien, hvor der er tradition for lidt mere lettilgængelig musik. Helt perfekt til arbejdspladsen, med en rar, frisk og inspirerende lyd - for sådan nogle blege nordeuropæere som os!

Vores hus-DJ Malte fremhæver gruppen Admas, som i 1984 kom med et helt magisk album, der hedder ’Sons Of Ethiopia'. For de mere velbevandrede i afrikansk musik vil man finde en del paralleller til den noget mere kendte etiopier Mulatu Astatke, som også er et lyd værd.

Inspireret til mere nigeriansk 80´er lyd? Tjek vores Maltes youtube-playliste ud her

 

 

GENSTART OG SPRINt!

Hvad gør man, når man som leder føler, at ens organisation ikke er skarp nok på at løfte sit formål? Hos Ungdommens Røde Kors ledelsen valgt en radikal og modig løsningsmodel. De har trykket på genstart-knappen. Derfor har de lukket ned for kommunikationen til omverden i tre måneder for at finde ud af, hvordan de kan gøre tingene anderledes. Vi følger spændt med i, hvad der kommer ud af processen. Læs begrundelsen her. 

Hos Frontløberne er vi selv i gang med en proces med at finde ud af hvilken retning vi skal løbe i, i fremtiden. Derfor vil vi gå i gang med at prøve koncepter af, der skal give os svar på; hvordan vi skal arbejde, hvad vi skal tilbyde, hvad vi skal lave og hvem vi skal gøre det med. Til at finde ud af dette har vi dog valgt ikke at trykke genstart og bruge 3 måneder på en intern proces. Vi vender i stedet blikket udad og prøver koncepter af.

Google har for nyligt sat fokus på hvordan man kan lave en SPRINT i sin projektudvikling og komme fra idé til færdigt projekt på 5 dage. Idéen bag henholdsvis SPRINT og Frontløberne kunne jo nærmest ikke stemme bedre overens, så selvom vi ikke kommer til at SPRINTE ligesom Google foreslår, så lader vi os inspirere af deres metode og laver en Frontløber-tester-periode.

Vi begynder d. 1. februar hvor vi bliver fuldt hold på kontoret. Hvor vi præcis ender, skal vi nok opdatere om senere - og dele vores med dig her på siden!