2018

2018 har budt på kulturmøder i mere end en forstand. På Kulturmødet Mors blev der bygget bro mellem unge og erfarne kulturaktører. Frontløbernes primære mission var at give de unge en stemme i den kulturpolitiske debat og skabe grobund for nye kultursamarbejder. På Sydhavnsfestivalen 2018 var det til gengæld første prioritet at få introduceret Sydhavnen som en etableret kulturaktør i Aarhus. Her var det ikke møder mellem unge og erfarne men mødet mellem fortidens, nutidens og fremtidens Aarhus der var fokus på.


Kulturmødet Mors

Skærmbillede 2018-09-21 kl. 10.23.25.png

23. august - 25. august

Skærmbillede 2018-09-27 kl. 10.12.21.png

Til Kulturmødet Mors 2018 stod vi for programmet og afviklingen af det særlige område for unge, Kulturfjorden. Gennem debatter, musik, kunst, teater og danse-forestillinger satte vi fokus på unges muligheder og udfoldelse i kulturlivet. 

For første gang på Kulturmødet, blev der afviklet et ambitiøst og dedikeret debatprogram med unge som fokus. Kulturfjordens scener dannede rammen om samtaler med temaer som Kultur med (ud)kant, De unge gør det selv! Og Ungdommens rolle i fremtidens demokrati. Her blev direktører for etablerede kulturinstitutioner som Gyldendal, Gladiator forlag og Statens Museum for Kunst konfronteret med unge kulturaktører fra Rampen Ebeltoft, Ungdomsrådet Thy og USKIK, og sammen diskuterede vi udfordringer og løsninger relateret til børn og unges møde med kunsten og kulturen. Ambitionen var at give de unge en stemme på Kulturmødet og demonstrere værdien i at inddrage de yngre generationer i den kulturpolitiske debat.

Skærmbillede 2018-09-19 kl. 13.14.52.png

Foruden debatter bød Kulturfjorden blandt andet på kønspolitisk installationskunst af den svenske kunstner Snövidt Snow Hedstierna, besøg fra Senegal i den energiske danseforestilling Batterie Bou Bess, den tankevækkende teaterforestilling Botanikeren, og et musikprogram der spændte fra eftermiddagspop med vinderne af DR’s Karrierekanon til vilde danserymter i aftenens musik,  præsenteret af Det Turkise Telt.

Lørdag stod på børnefest med Mek Peks Åh-abeshow, pigekor og flamencodans.

Frontløberne stod for Kulturfjordens 3 scener og afviklede i alt 25 arrangementer, som løb af stablen over 3 dage. Trods regn og blæst blev det med mere end 24.000 deltagere det mest velbesøgte Kulturmøde til dato.

Se vores video fra Kulturfjorden

/Video: Asger Kjeldsen
/Lyd: Anches

Læs artiklen om Frontløbernes bidrag til Kulturmødet og bliv klogere på hvordan unge skal møde kunsten og kulturen i uddannelsessystemet:

Slut med skåltalerne. Mere kunst og kultur på skol (e6e36b13).jpg

Sydhavnsfestivalen 2018 

Photo 08-09-2018, 15.28.41.jpg

8. September - Sydhavnsfestivalen 2018 

Sammen med Foreningen Sydhavnen præsenterede Frontløberne lørdag den. 8. september 2018 fra kl. 12-22, Sydhavnsfestivalen. Festivalområdet bredte sig fra det gamle slagteriområde for enden af Jægergårdsgåde, over Værestederne, til Kulbroen, ned forbi Spanien og ud mod KH7 på Sydhavnsgade.

Sydhavnen er en århusiansk oase hvor alle er velkomne, for at understrege det faktum åbnede vi området op til en ambitiøs og mangfoldig festival. Programmet bød blandt andet på et kig ind bag de røde mure ved Sydhavnens atelierer, arbejdsfællesskaber, erhverv og væresteder. Publikum blev budt ind til fodboldturnering, græsrodspetang, kunstudstillinger, musik og tøjfælleskaber. Lokale madaktører serverede stenovnsbagt calzone, røde pølser fra original pølsevogn, naturvin og rigtig god stemning. Musikscenen blev spillet op af lokale musiktalenter indenfor alle genrer.

Foto: Jacob Friis-Holm Nielsen

Foto: Jacob Friis-Holm Nielsen

På debatscenen tog vi en snak med de mennesker for hvem Sydhavnen er en afgørende del af hverdagen og de mennesker der har afgørende indflydelse på hverdagen for fremtidens sydhavnsaktører. Særligt de åbne døre tiltrak mange nysgerrige besøgende i alle aldersgrupper. Hertil fik de besøgende ved Sydhavnsfestivalen et indblik i områdets farverige historie og de fremtidige planer for området. Kun fantasien sætter grænser når et samlet Sydhavnen fejrer fællesskabet, kulturen og alle de konstruktive samarbejder vi har i vente.

Stemningsbilleder fra Sydhavnsfestivalen 2018

Fotos: Jacob Friis-Holm Nielsen og Kulbroen.

I videoen for Sydhavnsfestivalen 2018 kan du få fornemmelsen af hvordan det var at gå på opdagelse i Sydhavnen den sidste lørdag i Aarhus Festuge.

Video: Prezebe Productions: Julie Kaja Prezebe og Thomas Kjelds

Musik: Parasol

Læs også JP Aarhus interview med projektlederne bag Sydhavnsfestivalen Frederikke Sølvsten Jacobsen og Josephine Boesen.

Ny endagsfestival skal sætte Sydhavnen på bykortet, udgivet d. 07.09.2018: https://jyllands-posten.dk/aarhus/ECE10852872/ny-endagsfestival-skal-saette-sydhavnen-paa-bykortet/

Ny endagsfestival skal sætte Sydhavnen på bykortet, udgivet d. 07.09.2018: https://jyllands-posten.dk/aarhus/ECE10852872/ny-endagsfestival-skal-saette-sydhavnen-paa-bykortet/

Tak!

Anders Siggaard - Studio 154H - Værkstedsfællesskabet 152A - Gudrun Steen Andersen - Aske Krammer og Emil Brahe - Spanien 19C - Spanien 19B - Anne Sofie Binder & Lillian Krogh - Jacinta Madsen - Noelia Mora Solvez - Arnt Uhre - Nikolai Absalon - KH7 Artspace -  GenderHouse Festival - Mette Augustinus Poulsen - Max Møbel - Love U Studio - O2KStudios - Jacque Jousselin - Mads Wahlberg - Gustin Landskab - ENKL - Stabell Studio - Abdul Dube - Handlemod - Face2Face - Kulbroens Venner - FSK - STAK - SAND: De Hjemløses Landsorganisation - F16 Projektbureau - Thomas Beyer - Marie Højlund - Kristian Würtz - Christina Strauss - Annette Damgaard - Stephen Willacy - Lars Davidsen - Preben og Kurt Laustsen - Mathias Wissing - Sarah Jarsbo - Mads Peter Laursen - Michael Tolstrup - Søren Sleth - Kim Bisgaard - Daniels Boysen - NO DICE - JP Yeti - Parasol - HVEM ER ALF? - Cellophane Flower - Sputnik Collective - Marshall Pony - Moebius - C.C. Klassik - Søren Lyster - Birks Køkken - Sigfreds Kaffebar - Skraldecafeen - Aarhus Mad og Marked - Njord Gin - Restaurant Kohalen - The Clothing Club - Tøjfællesskabet - Alternativet - Værestederne på Sydhavnen - Foreningen Sydhavnen – Uniwrap - Frontløberne og alle de fantastiske frivillige som hjalp os med at afvikle Sydhavnsfestivalen. 


UNGDOMSOPRØRET+50+år!.png

Ungdomsoprøret 50 år!

I anledning af ungdomsoprørets 50 år arrangerede Frontløberne en tredelt foredragsrække med støtte fra FO-Aarhus.
Første arrangement var med besøg af Uffe Elbæk (Alternativet) og Merete Ipsen (Kvindemuseet), som hver fortalte om deres tilhørsforhold til Ungdomsoprøret, og hvordan bevægelsen fra ‘68 havde sat et aftryk i deres voksenliv. Uffe Elbæk sluttede af med en lang række gode råd til unge kulturskabere, som han også selv som Frontløber-leder havde givet mange gange før, og det kom der en plakat ud af (se nederst!).

Til andet arrangement spurgte vi, hvordan ungdommen forandrer i dag. Derfor havde vi inviteret Jens Malmkjær (DUF og Spejderne), Carl Andersen (Liberal Alliances Ungdom) og Martin Topf (Ungdommens Røde Kors) til en debat om dagens ungdomsgeneration og hvordan de oplever, at ungdommen kan skabe forandring. Det blev en god debat om hvordan man organiserer forandring, og en række bud på hvilke udfordringer i dagens samfund unge føler de skal gøre oprør imod.

Sidst men ikke mindst sluttede tre-trins raketten af med et brag! Med et besøg fra de to oplagte debattører Olav Hesseldahl (Ungdomsbureauet) og NIKOLINE (rapper og debattør), hvor sidstnævnte i dén grad havde været i mediestorm, gav de hver især deres bud på hvilke samfundsforhold ungdommen skal tage fat på og forandre - det var ikke så lidt! Snakken gik fra kritikker af banksystemet og det demokratiske politiske system til tanker om håb, drømme og positive forandringsønsker på tværs af generationerne. Vi havde besøg af 40 unge fra Aarhus og 100 unge fra Testrup Højskole, som var medarrangør på dette sidste arrangement i rækken.

Skærmbillede 2018-10-11 kl. 09.53.36.png
NIKOLN